hét kunstenaars sprekersbureau

Arne Hendriks

Arne Hendriks is een Nederlandse onderzoeker en kunstenaar, en initiatiefnemer van ‘The Incredible Shrinking Man’. In dit project onderzoekt hij of het mogelijk is de mens te krimpen. Wanneer de mens 50 cm lang zou zijn, heeft hij nog slechts 2 tot 5 procent nodig van de energie, het voedsel en de ruimte die hij nu gebruikt. In het huidige klimaat met haar obsessie met groei en de angst voor krimp klinkt dit misschien onrealistisch, maar Hendriks onderzoek laat zien dat al heel veel mogelijk is. We zouden een wereld van overvloed tegemoet kunnen krimpen.

 

Arne Hendriks is naast kunstenaar en tentoonstellingsmaker ook docent aan het departement voor Industrial Design bij de afdeling Next Nature van de Technische Universiteit Eindhoven. Hier wordt onder andere onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en gevolgen van nanotechnologie op natuur en samenleving.

 

Hendriks is een voorvechter van transparantie en het vrijelijk toegankelijk maken van kennis en informatie. Als kunstenaar onderzoekt hij steevast de toekomst van de mens en onze planeet, en hoe de kunst ons leert deze toekomst zelf vorm te geven. Naast ‘The Incredible Shrinking Man’ werkt hij aan ‘8Billion City’ – een ontwerp voor een stad voor alle 8 miljard mensen in het jaar 2025. Eerdere projecten waren ‘Instructables Restaurant’ (’s werelds eerste open source restaurant), ‘Hacking Ikea’ (over de personificering van massaproducten), het ‘Repair Manifesto’ (waarin hij oproept om toch vooral op te houden met recyclen en te beginnen met repareren) en ‘The Academy of Work’ (een speculatief onderzoek naar werk in de toekomst).

 

Deze radical ecologist kan je in een oogwenk op een totaal andere manier naar onze wereld laten kijken - en wat hij bedenkt en voorstelt klopt nog ook, wetenschappelijk gezien.


Share on Facebook Share on twitter Email

Arne Hendriks spreekt op allerlei congressen en evenementen rond food, design en samenleving. Bekijk hier een TedX talk van Arne tijdens Brainport 012