hét kunstenaars sprekersbureau

Cilia Erens

De hele dag zijn wij omgeven met geluid. Ons hoofd is een groot filter dat continu alles dat binnenkomt selecteert. Het meeste geluid blijft hierin hangen. Het dringt niet tot ons bewustzijn door. Met haar geluidswandelingen, geluidspanorama’s en soundscapes laat Cilia Erens mensen dingen horen waar ze normaal gesproken aan voorbijgaan. Op kunstfestivals, maar ook als workshop voor studenten, architecten of ambtenaren.

 

Cilia Erens werkt als gastdocent aan onder meer de Academie van Bouwkunst in Amsterdam en de Nederlandse Film- en Televisie Academie. In 2012 was ze wekelijks te beluisteren in de VPRO-serie ‘Bureau Buitenland’ op Radio 1, met een serie microportretten van locaties en situaties verspreid over de hele wereld.

 

Met haar werk maakt Erens de zichtbare wereld hoorbaar. Luisteren naar Erens’ composities levert altijd een nieuwe werkelijkheid op binnen de bestaande werkelijkheid. Zo creëert ze haar eigen vorm van augmented reality.

 

Met haar koptelefoonlezingen geeft Erens bezoekers van congressen of bijeenkomsten nieuwe belevingsdimensies mee. Erens werkt regelmatig in opdracht. Zo maakte ze geluidswandelingen op de TU Eindhoven, ter gelegenheid van de Kennisdag van de Vlaamse en Nederlandse Bouwfysica Vereniging en het Nederlands Akoestisch Genootschap. Voor een bijeenkomst van het Humanistisch Verbond rond duurzaamheid creëerde ze een geluids-event. In opdracht van PAPA maakte Erens voor de dienst Stedelijke Ontwikkeling van Den Haag een geluidsanalyse van de Vlietzone en voor het Oogziekenhuis Rotterdam maakte ze een geluidswerk voor wachtende staarpatiënten. Het Oogziekenhuis is genomineerd als Beste Opdrachtgever voor de Best Design Award 2013.


Share on Facebook Share on twitter Email

SPREKER OP: Symposium over ‘geluidskunst in de stad’ CBK Dordrecht, Taal en Kunstfaculteit van de Universiteit van Semarang en Kristen Duta Wakana Universiteit in Yogyakarta.

Haar klankschappen zijn wekelijks te beluisteren bij de VPRO Bureau Buitenland