hét kunstenaars sprekersbureau

Esther Polak

Een mens loopt zijn huis uit en komt terug. Daarmee heeft hij ongemerkt een parcours getekend. Met de huidige technologie is het steeds beter mogelijk om locaties en routes vast te leggen van zowel van mensen als goederen. Esther Polak maakt dergelijke trajecten op nieuwe en ingenieuze manieren zichtbaar. Zo heeft zij onder meer de routes van nomadische veehouders, vrachtwagenchauffeurs, vissers en heliumballonnen in kaart gebracht. Deze beelden geven ons letterlijk en figuurlijk inzicht. De route die een mens of een object aflegt vertelt in de ogen van Polak steevast een verhaal.

 

Esther Polak was een van de eerste kunstenaars die grootschalige projecten opzette waarin ze gebruik maakte van de technische mogelijkheden van GPS (Global Positioning System). In ‘MILK’ uit 2004 gebruikte ze deze techniek om het Europese transport van één zuivelproduct te volgen: de melk van een Letse koe die eindigt bij een Nederlandse consument. In Nigeria gebruikte ze een kleine robot om routes op de grond uit te tekenen. Zo liet ze nomadische herders en lokale vrachtwagenchauffeurs hun eigen routes terugzien en het verhaal dat daarbij hoorde vertellen.

 

Esther Polak gaat in haar lezingen uit van de beleving van de zaal. Iedereen heeft immers ervaring met smartphones, satellietnavigatie, OV-kaarten of andere digitale lokaliseringstechnieken. Vanuit die alomtegenwoordigheid van de techniek neemt ze de zaal mee op een inspirerende verkenning van een toekomstige wereld waar locatie-informatie steeds meer betekenis krijgt.


Share on Facebook Share on twitter Email

"Esther zet het publiek aan het werk en verrast met haar originele kijk op hoe wij onze leefomgeving kunnen waarnemen. Een inspirerende presentatie die veel vragen opriep."

-Guus Termeer (Studium Generale Groningen) is initiator van de lezingenavond 'Weet wat je ziet. Kruisbestuviing van kunst en wetenschap’

 

"Het was een verrassing hoe Esther het publiek vanuit de digitale ”Google Street View- weg” meenam en zo een hele nieuwe kijk gaf op de veelal ambachtelijke manier van werken van de “FluXuscursist”

 -Nicole van der Heijden; FluXus Centrum voor Cultuureducatie

 

SPREKER OP: EU Landbouw ministerraad, 

Ars Electronica, Picknick conferentie The Mobile City