hét kunstenaars sprekersbureau

Joanneke Meester

'Volgens mijn eigen systematiek en logica ben ik geïnteresseerd in het in kaart brengen van een geestelijke en emotionele wereld.' Aldus Joanneke Meester zelf. Als je haar video’s en installaties bekijkt, houdt Meester zich bezig met wat traditioneel een ‘vrouwending’ heet: kwetsbaarheid. Haar werk laat echter niet alleen het fragiele zien. Ook agressie en gewelddadigheid eist een deel van de ruimte op. Het pistooltje is daar een goed voorbeeld van. Uit haar eigen huid gesneden – puur, agressief en kwetsbaar. Harder kun je een persoonlijk statement amper maken.

 

In Meesters recente werk speelt taal een belangrijke rol. Haar fascinatie ontstond doordat ze steeds vaker moest constateren dat taal tekortschiet om gevoelens duidelijk te maken. Ze merkte hoe woorden op verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden, door lichaamstaal, door intonatie. Iedere keer als ze iets schreef, voldeed het niet en was het niet precies wat ze bedoelde. Daarom begon ze een zoektocht om de gelaagdheid en complexiteit van taal in beeld te vangen.

 

In haar werk legt Joanneke Meester feilloos de patronen bloot die aan allerlei gedragingen ten grondslag liggen. Ze fileert als het ware alle componenten die altijd al in de materie gevangen zaten, maar nog niet tot uiting gebracht zijn en tot spreken konden komen. Op deze wijze creëert Meester een taal die direct uitdrukt wat wordt bedoeld. Bovendien brengt deze taal haar telkens een stapje verder in haar permanente zoektocht naar antwoorden op existentiële vragen rond geweld, identiteit en het dagelijks leven.

 

In haar lezingen lukt het Joanneke Meester om haar publiek aan dezelfde existentiële vragen te onderwerpen.


Share on Facebook Share on twitter Email