hét kunstenaars sprekersbureau

Mariken Wessels

Wat is waarheid? Op basis van welke herinneringen en documenten construeren we verhalen over onszelf? Een doos vol oude foto’s en brieven verwijst naar echte levens, maar die foto’s tonen meestal vooral de geluksmomenten. Wessels is geïnteresseerd naar wat er zich allemaal buiten de kaders en ‘achter’ de foto’s heeft afgespeeld. Daarvoor combineert ze haar verbeelding met persoonlijke herinnering. In haar fotoboeken gaan verbeelding en documentaire waarheid op een humorvolle manier een huwelijk aan. De kijker/lezer wordt regelmatig op het verkeerde been gezet. Bieden werkelijke gebeurtenissen een grondslag voor fictie, of vereist herinneren sowieso verbeeldingskracht?

 

Naast in eigen beheer uitgegeven kunstenaarsboeken, publiceerde Wessels de afgelopen jaren twee fotoboeken die wereldwijd door kenners en verzamelaars geprezen worden om hun inventiviteit en originaliteit. De boeken Elizabeth – I want to eat (2008) en Queen Ann. P.S. Belly cut off (2010), zijn gevonden foto’s en brieven, verwerkt tot beeldverhalen. In Queen Ann maken we kennis met Anneke, wiens leven door obesitas beheerst lijkt. Middels eigen geconstrueerde fotomontages drukt Anneke een verlangen uit om iemand anders te zijn.

 

In haar lezing gaat Wessels in op haar fascinatie voor de werking van het geheugen in relatie tot fotografie, ‘found footage’, en het vertellen van verhalen in het wijde grensgebied tussen fictie en non-fictie.


Share on Facebook Share on twitter Email