hét kunstenaars sprekersbureau

Martijn Engelbregt

Engelbregt ontwerpt installaties, instituten, organisaties en bedrijven, soms met hun geheel eigen formulieren, enquêtes, rapporten en procedures. Met zijn werk houdt hij bureaucraten een spiegel voor en stimuleert hij samenlevingsbreed tot het aanboren van inventiviteit en passie.

 

Bestaande structuren nam hij onder meer op de hak met Regoned, dat poogde het aantal illegalen in Amsterdam te inventariseren, en met de Dienst, die onderzocht welk kunstwerk het volk voor de Tweede Kamer wenste. Internationaal succes viel hem ten deel met Tegenscript, een ultiem middel om storende telemarketeers van repliek te dienen.
Engelbregt start ook bedrijven om zelf iets nieuws in beweging te zetten. Hij bedacht bijvoorbeeld de Burenwinkel, een mobiele winkel met relatiegeschenken voor buren. Ook zette hij het restaurant Rest. op, waar gekookt werd met restjes en onkruid. In 2011 verspreidde hij de Eenzaamheidswijzer, die mensen uitnodigt hun eenzaamheid te ervaren in plaats van ervoor weg te lopen.

 

Sinds 2011 is Engelbregt een door de Andersom Foundation gecertificeerd Stand Up Meditator . Ook is hij lid van de ‘Geen Kunst’-brigade van organisatieadviesbureau Twynstra Gudde, die de denk- en verbeeldingskracht van beeldend kunstenaars inzet om taaie vraagstukken van nieuw perspectief te voorzien. 

'Engelbregt’s onderzoeken zijn op een ontwapenende wijze indringend. Hij kijkt naar dezelfde dingen als u, maar ziet dan toch steeds net wat anders. Martijn is in staat om artistiek onderzoek te vertalen naar een aansprekende presentatie.' (Geen Kunst van Twynstra Gudde)

Met zijn lezingen brengt Engelbregt een positieve boodschap waarbij toeschouwers in deelnemers veranderen en uitgenodigd worden om met een creatieve, andere blik naar zogenaamde vanzelfsprekendheden te kijken.


Share on Facebook Share on twitter Email

SPREKER OP (o.a.): 
Divosa voorjaarscongres, 5 mei 2014 in Tivoli te Utrecht.
TedX Utrecht; 17 april 2014. Bekijk hier de registratie.

Martijn is als consulent kunstenaar verbonden aan Geen Kunst van Twynstra Gudde