hét kunstenaars sprekersbureau

Ron Peperkamp

Peperkamp creëert gebeurtenissen die als opmerkelijke verhalen, via de media, de wereld in gaan. Zo verplaatste hij een 20 ton zware gestrande boot in stukjes over land, om deze aan de overzijde weer aaneengesmeed te water te laten. En zo bouwde hij het Nationaal Geschenk aan de Zee, een ruim 30 meter hoge elektriciteitsmast gevuld met 20.000 eigenhandig vervaardigde broden. Met dergelijke projecten schrijft hij (zijn eigen) geschiedenis. Dat deze werken niet als kunst onderkend worden, ziet hij nog wel als het grootste compliment.

 

Een aantal jaren geleden begon Peperkamp met het opzetten van een monetair experiment, in de vorm van een bank die een nieuwe reservemunt uitgeeft. Elke dag worden er 20 nieuwe, door een Europese kunstenaar ontworpen munten op de markt gebracht. De ‘Kunstreservebank’ bevindt zich midden in het economische hart van Nederland, de Zuidas. De internationaal opererende kunstbank biedt een verrassend alternatief voor de huidige crisis in het monetaire systeem, waarbij de waarde van kunst de sleutel tot de oplossing vormt. De huidige koers van de reservemunt zegt niet alleen iets over het vertrouwen in het monetaire systeem, maar ook over de waarde van kunst in het economische systeem.

 

In Peperkamps lezingen vormt de Kunstreservebank het leitmotiv. Stap voor stap neemt hij je mee in een verhaal dat in beginsel te gek voor woorden is, maar toch concreet bijdraagt aan een verandering van het (economische) systeem waarin wij gevangen zitten .

 


Share on Facebook Share on twitter Email

SPREKER OP: 'Triomf van de Stad’ voor stedelijke ontwikkeling aan Zuidas, ‘Dialogues Incubator’ voor economische  denktank ABN-AMRO, 'Nacht' Pilot-avond van de Filosofie-academie