hét kunstenaars sprekersbureau

Serge Onnen

Of het nu om geologie draait, om het schrift, of om de cent: Serge Onnen is steeds op zoek naar de waarde van dingen. Hij legt daarbij verbindingen tussen verschillende werelden en giet zijn overdenkingen en bevindingen in de vorm van tekeningen, boeken, animaties, installaties of schaduwvoorstellingen. In veel van zijn werk komen handen voor, die vaak staan voor de ‘graaicultuur’ van onze hedendaagse maatschappij, maar ook de aandacht vestigen op de waarde van ambachten en handgemaakte producten.

 

In zijn laatste boek, The Lost Cent, onderneemt Onnen een zoektocht naar de essentie van de kleinste eenheid in ieder monetair stelsel: de cent. Een ogenschijnlijk waardeloos muntje, maar toch bestaat het en heeft het wereldwijd betekenis in het monetaire systeem.

 

Serge Onnen is docent aan Rietveld academie. Als kunstenaar werkt en exposeert hij over de hele wereld, van New York tot aan Beijing. Zo maakte hij ter ere van het Hudson-jaar in 2009 in New York het werk ‘Planetarium Monetarium’. In dit mini-planetarium namen muntjes van 1 cent uit alle windstreken de plaats van sterren in. Bezoekers konden dit monetaire stelsel niet met telescopen, maar met caleidoscopen bekijken. Door het Nederlandse ministerie van Financiën werd hij uitgenodigd om een herdenkingsmunt te ontwerpen voor het 100-jarige bestaan van het Vredespaleis in Den Haag. Momenteel werk hij aan een film met animaties en schaduwspel die zich afspeelt in een ander wereldomspannend netwerk: het riool.

 

Onnen geeft over de hele wereld lezingen over zijn werk. In zijn ArtistTalk neemt hij toehoorders mee in zijn onderzoek naar begrippen als waarde en geld – een spannende exercitie voor de geest.

 


Share on Facebook Share on twitter Email