hét kunstenaars sprekersbureau

Zoro Feigl

Zoro Feigl maakt bevreemdende, kinetische objecten. Hij hangt een lap stof aan het plafond en laat die met een motortje rondzwiepen. Hij hangt tl-buizen in een cirkel en laat die met een ventilator schommelen.
Feigl's universum piept, knarst, ruist en beweegt.

Groots, monumentaal, bedreigend soms, maar ook hallucinerend. Zijn werken hebben iets van een performance waarbij de toeschouwers een collectieve ervaring ondergaan.


Kunst is er bij Zoro letterlijk met de paplevel ingegoten, Zijn moeder maakte van de voor hem bestemde moedermelk een kaasje wat binnen de internationale kunstwereld voor nogal wat ophef zorgde. Zijn vader die zijn hele leven geweid heeft aan de kunst had ook nog eens een afspraak met zijn kunstvrienden waarbij de eerste die van deze groep zou overlijden diende als collectief te verorberen avondmaal.


Opgroeiend binnen deze kunstscene was Feigl zelf al erg jong actief. Eerst binnen de groep van computeractivisten en hackers, later ging hij zich steeds meer bezig houden met lockpicking en andere mechanica.

 

Hij is gefascineerd door de manier waarop materiaal zich beweegt in de ruimte. Constant bezig met experimenteren naar manieren van aandrijving, vormen van beweging, hoe iets stuitert enzovoorts. De techniek is hier altijd gedienstig aan de vorm die de beweging doet creeren. Objecten die door haar beweging tot leven komen en een vormenspel aangaan met haar omgeving. Esthetisch, mechanisch en vrijwel altijd spectaculair om te zien, belevingskunst in haar puurste vorm.

 

Over deze beleving zegt Feigl zelf; "de registratie zal hopelijk nooit recht doen aan mijn werk, Een eerlijke anecdote van de ervaring zal altijd van veel meer waarde zijn dan welke andere vorm van vastlegging ook"
Zoro Feigl studeerde in 2007 af aan de Rietveld Academie in Amsterdam, deed zijn vervolgopleiding aan het HISK in Gent en was dit jaar 1 van de 4 genomineerden voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2013.


Share on Facebook Share on twitter Email